Tournee

Tournee Nesko 2022
April en mei 2022 zal de 58e editie van het Nesko plaats vinden. Het Nesko speelt dit jaar voor het eerst in zijn geschiedenis een werk van een vrouwelijke componist, namelijk Louise Farrenc. Daarnaast zullen er werken klinken van Mendelssohn, Vaughan Williams en een opdrachtcompositie van Ramin Amin Tafreshi. Dit alles onder leiding van onze bevlogen dirigent Stijn Berkouwer.
Het Nesko wil dit jaar diversiteit en inclusiviteit uitdragen. Dit doet zij door als eerste studentenorkest in Nederland de muziek van Louise Farrenc uit te voeren. Kracht is het centrale thema in dit programma. Enerzijds de kracht van vrouwen die, ondanks ongelijke behandeling en kritiek van de samenleving, besloten dat ze wilden componeren en hiermee geschiedenis schreven. En anderzijds de kracht van alle mensen die besloten hun hart te volgen, zoals Ralph Vaughan Williams. Maar ook de kracht van de natuur speelt een rol, Mendelssohn beschreef deze in Die Hebriden. Ten slotte draagt het Nesko diversiteit uit door de samenwerking met Ramin Amin Tafreshi, die op zijn beurt de Iraanse met de Nederlandse cultuur verbindt én de kracht van vrouwen benadrukt. De Russisch-Noorse sopraan Elizaveta Agrafenina zal soleren in dit werk.
Programma

Louise Farrenc

Eerste Symfonie in C mineur

 

Felix Mendelssohn

Die Hebriden

 

Henriëtte Bosmans

Lead, Kindly Light

 

Ralph Vaughan Williams

Serenade in A mineur

 

Ramin Amin Tafreshi

Through Windows of Desire

 

 

Stijn Berkouwer

Dirigent

 

Elizaveta Agrafenina

Solist

 

 

 

Tour

 

24 april 15:00 

Sint-Nicolaaskerk, Sint Nicolaasga

 

25 april 20:15 

De Oosterpoort, Groningen

 

26 april 20:15 

Sint Janskathedraal, Den Bosch

 

27 april 15:00 

Antonius van Paduakerk, Nijmegen

 

28 april 20:15 

Geertekerk, Utrecht

 

29 april 20:15 

Burgerzaal Stadhuis, Middelburg

 

30 april 20:15 

Vredeskerk, Leiden

 

1 mei 20:15 

Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam

 

©Veerlebas Photography
Stijn Berkouwer

In 2022 zal het Nederlands Studenten Kamerorkest onder muzikale leiding staan van de jonge en energieke dirigent Stijn Berkouwer.

 

Stijn studeerde directie in Amsterdam en Berlijn. Hij behaalde zijn bachelordiploma in orkestrale directie bij Lucas Vis aan het Conservatorium van Amsterdam in 2011. Hij studeerde in 2014 af aan de Hochschule fur Musik Hanns Eisler in Berlijn.

 

Stijn is op jonge leeftijd begonnen met het bespelen van de piano. Daarnaast speelt hij ook contrabas en basgitaar en heeft hij veel ervaring als zanger in verschillende koren.

 

In 2016 won Stijn de Anton Kersjes beurs voor jonge dirigenten. Ook kreeg hij masterclasses van onder anderen Bernard Haitink en David Robertson. Hij dirigeerde Het Nederlands Philharmonisch orkest, Opera Zuid, Het Gelders Orkest en het Noord Nederlands Orkest en werkte als assistent samen met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest. Stijn is momenteel vaste dirigent van Symfonieorkest de Philharmonie in Amsterdam, het Delftse Studentenorkest Krashna Musika en het Utrechts Studenten Koor en Orkest.

 

Het Nesko is erg blij dat Stijn deel wilt uitmaken van het artistiek team van de tournee van 2022!

© Anna Groot
Elizaveta Agrafenina

In 2022 zal het Nederlands Studenten Kamerorkest samenwerken met Elizaveta Agrafenina als solist.

 

De Noorse sopraan, Elizaveta Agrafenina, werd geboren in Yaroslavl, Rusland en verhuisde met haar familie naar Noorwegen op jonge leeftijd. Ze begon al vroeg met muzieklessen en zong in koren, vaak als solist. Daarnaast heeft ze voor korte tijd getoerd met rock en metal bands in Noorwegen, voordat ze besloot een carrière in de klassieke muziek na te streven.

 

Elizaveta is kort geleden afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam bij Sasja Hunnego, Pierre Mak en Jan-Paul Grijpink. Daarnaast heeft ze gestudeerd bij Monica Groop aan de Sibelius Academie in Finland en bij Neil Mackie aan de Universiteit van Agder in Noorwegen.

 

Elizaveta’s carrière is op te delen in opera, Lied en kamermuziek. Ze is onderdeel van het Young Artist Program van de Nationale Opera in Bergen, Noorwegen en heeft daar sinds 2017 in verschillende producties meegezongen zoals Werther van Massenet en La Clemenza di Tito van Mozart. Ze maakte diepe indruk met de uitvoering van Edvard Grieg’s Haugtussa, gearrangeerd voor strijksextet en in samenwerking met de bekende Noorse violist Ragnhild Hemsing. Als zangeres van het Lied heeft Elizaveta verschillende concerten gegeven in verschillende concertzalen in Nederland, Noorwegen, Finland, Duitsland, Rusland, Zwitserland, Italië en Indonesië, samen met verschillende getalenteerde pianisten zoals Kiril Kozlovksy, Mariam Kharatyan en Frans van Ruth.

 

Daarnaast is Elizaveta medeoprichter van het Bosmans & Beyond Ensemble dat als doel heeft muziek bij Nederlands vrouwelijke componisten meer naamsbekendheid te geven. Samen zullen ze een CD uitgeven met muziek van de Nederlands componiste Henriëtte Bosmans. Elizaveta heeft meerdere beurzen gekregen om door te kunnen gaan met haar muzikale ontwikkeling en is hiernaast meermaals beloond met prijzen voor haar uitstekende muzikaliteit.

 

We zijn heel blij dat Elizaveta onderdeel is van Nesko 2022!

 

Ramin Amin Tafreshi

In 2022 zal het Nederlands Studenten Kamerorkest een opdrachtcompositie van Ramin Amin Tafreshi spelen.

 

Ramin Amin Tafreshi (1992) is een Iraanse componist en pianist gevestigd in Nederland. In 2021 behaalde hij zijn bachelor compositie aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij momenteel bezig is zijn master te behalen bij Willem Jeths en Wim Hendrickx.

 

Ramin is een expressieve componist. Met zijn muziek vertelt hij verhalen, uit hij emoties en reflecteert hij op zijn omgeving en de samenleving in het algemeen. Hij brengt literatuur en drama, dans, theater en beeldende kunst in samen in zijn muziek. Als Iraanse componist is hij altijd op zoek naar nieuwe manieren om culturen met elkaar te verbinden.

 

In december 2018 won zijn compositie It’s the Voice that shall Remain de tweede prijs en publieksprijs bij de Alba Rosa Viëtor Composition Competition. Het stuk is vervolgens uitgevoerd door Lilian Farahani en het Amatis Piano Trio in Het Koninklijk Concertgebouw tijdens het Alba Rosa Viva Music Festival.

 

Tijdens het Opera Forward Festival in 2020 is Ramin’s korte opera IDIOSYNCRATIC (take a deep dive down) uitgevoerd als een van de talent opera’s in de Nationale opera & ballet. Als tweede samenwerking met het Opera Forward Festival kreeg hij de kans samen te werken met operaregisseur Sjaron Minailo om de eerste acte van zijn tweede korte opera, Saoshyant, in première te laten gaan tijdens het Opera Forward Festival Online in 2021.

 

In Nederland zijn Ramin’s werken uitgevoerd tijdens verschillende muziekfestival zoals het Grachten Festival, Opera Forward Festival, Oranjewoud Festival en het Wonderfeel Festival. Zijn werken hebben verschillende musici geïnspireerd waaronder het Maat Saxophone Quartet, Amatis Piano Trio, Dudok Quartet, Nachtlicht Ensemble en meer.

Lunchconcerten
Tijdens de tournee worden naast de reguliere avondconcerten ook lunchconcerten gegeven door de leden van het Nesko in kleinere kamermuziekensembles.
Tijdens de repetitieweek worden ensembles samengesteld die tijdens de tournee lunchconcerten geven voor speciale doelgroepen die minder makkelijk in aanraking komen met klassieke muziek. Deze concerten worden bijvoorbeeld gegeven in een penitentiaire instelling, een basisschool met speciaal onderwijs en een psychiatrische instelling. Wilt u dat de orkestleden van het Nesko bij u langskomen om een lunchconcert te geven? Neem dan contact op met onze orkestchef Christiaan Kroon via orkestchef@nesko.nl!