Tournee

Tournee Nesko 2024
In april 2024 zal de 60e editie van het Nesko plaatsvinden. Dit jaar speelt het Nesko een opdrachtscompositie van Xavier van de Poll, het zelden uitgevoerde divertimento concertante voor contrabas en orkest van Nino Rota en de grootse 8e symfonie van Dvořák. Dit jaar dirigeert Pim Cuijpers met veel enthousiasme het Nesko!
Het thema van Nesko van dit jaar is ‘Verbindt’!
Programma

Xavier van de Poll

Dood van een Concubine (秋波之阒寂)

 

Nino Rota

Divertimento Concertante voor contrabas en orkest

 

Antonin Dvořák

Symfonie nr. 8 

 

 

Pim Cuijpers

Dirigent

 

Sasha Witteveen

Soliste

 

 

 

Tour

Het Nesko gaat op tournee door Nederland van 15 t/m 21 april 2024.

 

Alle concerten starten om 20:15.

Zodra de kaarten te koop zijn vindt u dat hier.

 

15 april 2024 – Groningen

St. Jozefkathedraal

 

16 april 2024 – Nijmegen

Antonius van Paduakerk

 

17 april 2024 – Eindhoven

St. Catherinakerk

 

18 april 2024 – Utrecht

Geertekerk

 

19 april 2024 – Middelburg

Zeeuwse concertzaal

 

20 april 2024 – Leiden

Vredeskerk

 

21 april 2024 – Amsterdam

De duif

 

©Veerlebas Photography
Pim Cuijpers

In 2024 zal het Nederlands Studenten Kamerorkest onder muzikale leiding staan van de enthousiaste en jonge dirigent Pim Cuijpers.

Pim Cuijpers studeerde orkestdirectie aan het conservatorium van Amsterdam, bij de dirigenten Ed Spanjaard en Lucas Vis. Al tijdens zijn studietijd fungeerde hij met regelmaat als assistent voor onder andere de dirigenten Ed Spanjaard, Ivan Meylemans, Bas Wiegers en Antony Hermus, bij gezelschappen als het Orkest van het Oosten, het Gelders Orkest, het Nieuw Ensemble, het Amsterdamse conservatoriumorkest, Dutch National Opera Academy (DNOA), het Nationaal
Jeugdorkest (NJO) en het Nederlands Studenten Orkest (NSO).
Later volgden assistentschappen bij de operaproducties a little night music, bij de Nederlandse Reisopera en Fantasio, Opera Zuid. In 2019 maakte Pim zijn debuut bij het Orkest van het Oosten in een serie jeugdvoorstellingen.
Momenteel is Pim vaste dirigent van het Nijmeegs studentenorkest CMC en van symfonieorkest Musica Den Haag. Daarnaast dirigeert hij verschillende projecten, variërend van ensemblebezetting tot groot symfonisch repertoire. In samenwerking met de zangafdeling van het Conservatorium van Amsterdam leidde Pim een volledig geënsceneerde operaproductie van Puccini’s Suor Angelica.

Met het Nederlands Symfonie Project (NeSP) vormde hij in 2013 zijn eigen orkest: dit projectorkest, bestaande uit voornamelijk conservatoriumstudenten, vierde in 2022 haar 10-jarig bestaan, dat werd bekroond met een groot finale-project. Naast het brengen van reguliere concertprogramma’s zoekt Pim graag naar verbinding met andere kunstvormen rondom het concertpodium. Zo waren er in de afgelopen jaren verschillende samenwerkingen met acteurs, dansers, dichtkunst en zandkunstenaar Gert van der Vijver. Pim werkte onder meer samen met Gregor Horsch, Floris Mijnders, Jeannette van Schaik, Thomas Beijer, Ramon van Engelenhoven, Nikola Meeuwsen en Anna Fedorova.

Buiten zijn dirigeerwerkzaamheden werkt Pim bij NPO Klassiek als freelance muzieksamensteller voor
omroep NTR.

 

Sasha Witteveen

In 2024 zal het Nederlands Studenten Kamerorkest samen spelen met Sasha Witteveen waar zij de soliste zal zijn in Divertimento Concertante voor contrabas en orkest van Nino Rota.

 

Sasha Witteveen is een veelzijdige contrabassist en won de eerste prijs bij vele nationale en internationale concoursen zoals het International Youth Bass Competition in Lucca, het Britten Contrabas Concours, het Prinses Christina Concours en de Viennese Bass Days Competition.

 

Sasha is actief als solist en heeft concerten gegeven in Het Concertgebouw, TivoliVredenburg, DeLaMar Theater, Philharmonie Haarlem, Wiener Musikverein, Melkweg Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ en meer. Ze speelde op festivals als Dutch Double Bass Festival, Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, Grachtenfestival, Stift International Music Festival, NPO Radio 4 Hart & Ziel Festival, Klassiek op het Amstelveld, Wonderfeel, de Leidse Hofjes Concerten en Festival Classique. Ze soleerde met LUDWIG, het Residentie Orkest, Nederlands Jeugd Strijkorkest, Britten Jeugd Strijkorkest, de LGT Young Soloists, het Kennemer Jeugd Orkest en de Jonge Strijkers Nederland. Sasha is finalist in Dutch Classical Talent 22/23 en voerde daarmee haar toernee Into the light uit in vijftien grote concertpodia in Nederland.

Sasha   is momenteel academist bij het Koninklijk Concertgebouworkest en het Chamber Orchestra of Europe, en voorheen van het Budapest Festival Orchestra. Sinds 2018 maakt ze deel uit van de LGT Young Soloists, een internationaal strijkersensemble waarmee ze optreedt in prestigieuze zalen in wereldsteden als Wenen, Hong Kong en Singapore.

Sasha studeert bij Olivier Thiery en Naomi Shaham aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze volgde masterclasses bij Rick Stotijn, Božo Paradžik, Matthew McDonald, Wies de Boevé, Dominic Seldis, Gary Karr, Theotime Voisin, Ximo Riera en Nicholas Schwartz.

Sasha speelt sinds 2016 op een contrabas uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). In 2019 werd een contrabas, speciaal voor haar gebouwd door Sergio Scaramelli in Italië, aangekocht door de NMF. Sasha heeft dit instrument via het NMF in bruikleen.

Fotografie door: Nico Alsemgeest

Xavier van de Poll

In 2023 zal Xavier van de Poll een Dood van een Concubine (姬之死亡) componeren voor het Nesko.

 

Xavier van de Poll werd in 1995 te Tilburg geboren en begon met viool spelen op vijfjarige leeftijd. Hij ontdekte een speciale liefde voor orkestmuziek, opera en ballet bij het JeugdOrkest Nederland, waar hij zeven jaar lid van was. Van 2005 tot 2011 was Xavier student aan de Young Musician’s Academy van Fontys AMPA, waar hij les kreeg van Jenny Spanoghe en Thijs Kramer. Later nam hij privélessen bij Natalia Gabunia en Wouter Vossen.

Hij begon met componeren op negentienjarige leeftijd aan de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam, waar hij twee jaar les kreeg van onder andere Joël Bons. Xavier volgde gelijktijdig het bachelorprogramma Musicologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij afstudeerde met zijn scriptie “What’s the matter with atonality?: on the perception of atonal music from a neuropsychological viewpoint”. Hij voltooide zijn bachelorstudie in Compositie aan Fontys AMPA , waar hij onder begeleiding van Kees van den Bergh en Anthony Fiumara afstudeerde met een 9,5 voor zijn hoofdvak. Vervolgens sloot hij zijn Master of Music in Compositie aan het Royal College of Music in Londen cum laude af, waar hij les volgde bij Kenneth Hesketh en in Orkestdirectie als bijvak bij Howard Williams. Xavier verkreeg financiële ondersteuning van het Royal College of Music (als Kit and John Gander Award Holder) en verscheidene Nederlandse instanties voor het behalen van zijn mastergraad.

Momenteel is Xavier kandidaat-doctorandus in Compositie aan het Shanghai Conservatory of Music waar hij wordt begeleid door Chen Musheng. Door middel van het EU-China HPPD (High-Level People to People Dialogue) Program verkreeg hij een volledige beurs om zijn interesse in oosterse muziek en cultuur na te streven. Composities maakte hij tot dusver voor o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, philharmonie zuidnederland, het JeugdOrkest Nederland en Kamerata Zuid. In 2022 werd naar aanleiding van het winnen van de vijfde editie van de Sinfonietta per Sinfonietta competitie in 2018 zijn dubbelconcert voor viool, cello en strijkorkest door het Sinfonietta Cracovia op cd uitgegeven. Verder assisteerde hij Anthony Fiumara bij het schrijven van het ballet Van Gogh, dat in 2023 in premiere ging door de West Australian Ballet Company.

 

Fotografie door: Olivia da Costa

Lunchconcerten
Tijdens de tournee worden naast de reguliere avondconcerten ook lunchconcerten gegeven door de leden van het Nesko in kleinere kamermuziekensembles.
Tijdens de repetitieweek worden ensembles samengesteld die tijdens de tournee lunchconcerten geven voor speciale doelgroepen die minder makkelijk in aanraking komen met klassieke muziek. Deze concerten worden bijvoorbeeld gegeven in een penitentiaire instelling, een basisschool met speciaal onderwijs en een psychiatrische instelling. Wilt u dat de orkestleden van het Nesko bij u langskomen om een lunchconcert te geven? Neem dan contact op met onze orkestchef Pien klein Goldewijk via orkestchef@nesko.nl!