Tournee

Tournee Nesko 2023
In april 2023 zal de 59e editie van het Nesko plaatsvinden. Dit jaar speelt het Nesko een opdrachtscompositie van Karmit Fadael, het niet zo vaak opgevoerde vioolconcert van Dvořák, en de zevende symfonie van Beethoven. Dit jaar begeleidt Sander Teepen met veel enthousiasme het Nesko!
Het thema van Nesko van dit jaar is ‘Nesko naar de natuur’!
Programma

Karmit Fadael

Opdrachtscompositie

 

Antonín Dvořák

Vioolconcert in a mineur

 

Ludwig van Beethoven

Symfonie nr. 7 in A majeur

 

 

Sander Teepen

Dirigent

 

Niek Baar

Solist

 

 

 

Tour

za 15 april 2023

Sint Nicolaasga

ma 17 april 2023

Groningen

di 18 april 2023

Nijmegen

wo 19 april 2023

Utrecht

do 20 april 2023

Eindhoven

vr 21 april 2023

Middelburg

za 22 april 2023

Leiden

zo 23 april 2023

Amsterdam

©Veerlebas Photography
Sander Teepen

In 2023 zal het Nederlands Studenten Kamerorkest onder muzikale leiding staan van de enthousiaste en gerenommeerde dirigent Sander Teepen.

Sander Teepen werd geboren in Deurne in een muzikale familie. Hij begon op 8-jarige leeftijd met hobo spelen en ging studeren aan het Fontys conservatorium bij Herman Vincken. Hij remplaceerde als hoboïst bij onder andere Het Residentie Orkest, philharmonie zuidnederland, Het Gelders Orkest, Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest. Daarnaast is hij verbonden aan het Anemos Arts Ensemble, samengesteld uit musici van de philharmonie zuidnederland.

 

Hij volgde dirigeerlessen bij o.a. Jan Stulen, Otto Tausk en Jac van Steen. Ook nam hij deel aan masterclasses onder leiding van Jorma Panula, Paavo Järvi, Neeme Järvi en Leonid Grin.

 

Sander nam deel aan diverse dirigentenconcoursen en ging er met diverse prijzen vandoor. Zo won hij in 2012 de dirigentenwedstrijd bij het MAV Symphonic Orchestra in Boedapest, in 2013 de ‘special-jury’ prijs bij de Blue Danube Opera dirigentenwedstrijd, in 2014 de “George Enescu Philharmonic Orchestra Prize” bij de Jeunesses Musicales Boekarest dirigentenwedstrijd, en werd hij in 2015 tweede bij de Blue Danube Opera dirigentenwedstrijd. Dit leidde tot diverse samenwerkingen in binnen- en buitenland. Zo kwam hij tot het dirigeren van operahuizen in Ostrava en Stara Zagora, en was hij gastdirigent bij het Moldova Philharmonic Orchestra in Iasi en het Banatul Philharmonic Orchestra in Timisoara.

 

Verder verzorgde Sander gastdirecties bij onder andere: Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Ballet orkest, het Metropole Orkest, Phion, het Noord Nederlands Orkest, philharmonie zuidnederland, Royal Bangkok Symphony Orchestra and State Philharmonic Orchestra Kosice. Sander werd in 2018 onderscheiden met de prestigieuze dirigentenbeurs van “Het Kersjes Fonds”. Afgelopen vier seizoenen was hij verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest als assistent-dirigent.

 

Sinds september 2020 is Sander verbonden aan het Codarts conservatorium te Rotterdam als hoofdvakdocent orkestdirectie.

Niek Baar

De Nederlandse violist Niek Baar heeft de afgelopen jaren naam gemaakt als een charismatisch en serieus musicus, die nationaal en internationaal zijn publiek in vervoering wist te brengen en hiervoor lovende kritieken ontving op gerenommeerde locaties als de Philarmonie Berlin, Concertgebouw Amsterdam, Gewandhaus Leipzig, Oriental Centre Shanghai en het Gewandhaus in München.

Een belangrijke impuls voor zijn carrière kwam in 2018 toen hij de eerste prijs won op het Oskar Back Concours in Nederland.

 

Niek, die op 16-jarige leeftijd zijn solodebuut maakte bij het Rotterdams Philharmonisch, is vaste solist bij orkesten als de Duitse Radio Philarmonie Saarbrücken, Concertgebouw Kamerorkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Residentie Orkest te Den Haag.

Ook is hij een enthousiast kamermusicus en een veelgevraagde gast op festivals als het Bach Festival Dordrecht (Nederland), Marvão International Music Festival (Portugal) en de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern (Duitsland)

 

Een intensieve en langdurige muzikale samenwerking verbindt hem met de Amerikaans-Amerikaanse pianist Ben Kim, met wie hij al meerdere malen duorecitals gaf in het Concertgebouw Amsterdam, het Konzerthaus Berlijn en de Gasteig München (live uitgezonden door BR-Klassik). In november 2021 volgde het debuut in de Philharmonie Essen. Voor ‘Avrotros Klassiek’ hebben de twee musici een cd opgenomen met duo-werken van Kreisler, Bach, Mozart en Beethoven.

Een bijzonder hoogtepunt onlangs was Nieks terugkeer als solist bij het Rotterdams Philharmonisch, met wie hij Max Bruchs Schotse Fantasie speelde in drie concerten in de Rotterdamse Doelen, en het Concertgebouw Amsterdam.

 

Recente projecten waren onder meer concerten met de Deutsche Radiophilharmonie Saarbrücken (Paganini), de Deutsche Kammerakademie Neuss en Isabelle van Keulen (Mozart, Schnittke), het Philharmonisches Orchester Vorpommern (Schumann) en duorecitals met pianist Kristian Bezuidenhout (Concertgebouw en Vredenburg)

Niek Baar heeft met het Concertgebouw Kamerorkest door Duitsland getoerd en heeft samen met hen zijn debuut-cd opgenomen voor Channel Classics / Outhere Music, die in augustus 2022 is verschenen en sindsdien zowel nationaal als ook internationaal uiterst positief is gerecenseerd.

 

Niek heeft een speciale band met de muziek van Robert Schumann, die hem fascineert als persoon en componist, en wiens drie vioolsonates en zelden uitgevoerde vioolconcert tot Nieks kernrepertoire behoren. Andere belangrijke pijlers in het brede repertoire van de violist zijn de muziek van Johann Sebastian Bach en György Kurtág.

Niek heeft talrijke nationale en internationale muziekconcoursen gewonnen, waaronder het Prinses Christina Concours 2010 (1e prijs) en “International Solo Bach Competition” in Londen 2012 (1e prijs). Ook ontving hij de Grommek-prijs tijdens het Kronberg-festival en werd hem in 2015 de Kersjes-prijs toegekend.

 

Niek Baar werd in 1991 in Rotterdam geboren en kreeg zijn eerste vioollessen op achtjarige leeftijd. Vier jaar later werd hij toegelaten tot de vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hier studeerde Niek achtereenvolgens bij Mireille van der Wart, en Peter Brunt en studeerde hij in 2012 cum laude af. Vervolgens studeerde hij aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ in Berlijn bij Prof. Stephan Picard en behaalde daar in juli 2016 zijn masterdiploma met onderscheiding. Vanaf 2016 studeerde Niek nog verder in München bij Prof. Christoph Poppen. Twee andere musici en docenten die Niek zeer inspireerden waren Mihaela Martin en de Nederlandse celliste Anner Bylsma.

 

Niek woont in Berlijn. Hij speelt op een door Carlo Bergonzi in Cremona in 1729 gebouwde viool ‘ex Vornbaum’. Deze viool behoort toe aan de Tjardus Greidanus Stichting in Amsterdam en is door deze Stichting aan Niek in bruikleen gegeven.

Karmit Fadael

Kom over ongeveer een maand terug om meer te weten te komen over Karmit Fadael!

Lunchconcerten
Tijdens de tournee worden naast de reguliere avondconcerten ook lunchconcerten gegeven door de leden van het Nesko in kleinere kamermuziekensembles.
Tijdens de repetitieweek worden ensembles samengesteld die tijdens de tournee lunchconcerten geven voor speciale doelgroepen die minder makkelijk in aanraking komen met klassieke muziek. Deze concerten worden bijvoorbeeld gegeven in een penitentiaire instelling, een basisschool met speciaal onderwijs en een psychiatrische instelling. Wilt u dat de orkestleden van het Nesko bij u langskomen om een lunchconcert te geven? Neem dan contact op met onze orkestchef Nomi Leeuwerik via orkestchef@nesko.nl!