Weekend!.jpg

Lidy Blijdorp

“Ze speelt geweldig cello, heeft een heel bijzondere, muzikale persoonlijkheid en een zeer aantrekkelijke geest afwisselend vrolijk en ernstig en daarbij betrouwbaar.” (citaat Anner Bijlsma)

Lidy Blijdorp (1986) is een jonge gepassioneerde celliste met een enorme vertelkracht, alom geprezen vanwege haar ‘onthutsende muzikaliteit’. In 2011 behaalde zij in Parijs haar master met de hoogste onderscheiding, Premier Prix ‘avec félicitations’.

Blijdorp studeerde vanaf haar elfde jaar bij Monique Bartels aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en vervolgde haar studie bij Michel Strauss aan het Conservatoire Nationale Superieure in Parijs. Zij volgde lessen bij Anner Bijlsma, Dmitri Ferschtman en Richard Aaron. Sinds oktober 2013 studeert Lidy bij de beroemde Gary Hoffman, aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Brussel.

Lidy behaalde diverse prijzen bij concoursen, zoals het Nationaal Cello Concours van de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Conservatorium Concours, Stichting Jong Muziektalent Nederland (SJMN), het Prinses Christina Concours en recent de Prix de l’Académie Maurice Ravel in St. Jean-de-Luz.

Blijdorp geeft regelmatig recitals in de belangrijke Nederlandse zalen zoals De Doelen, Vredenburg, Leiden Stadsgehoorzaal en Het Concertgebouw Amsterdam en op festivals als het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, de Amsterdamse Cello Biënnale, het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Als soliste maakte ze in 2011 een tournee door de Baltische Staten met het Celloconcert van Elgar, begeleid door het Amersfoorts Jeugdorkest. Begin 2013 soleerde ze met het State Hermitage Orchestra in St. Petersburg, met het Celloconcert van Dvorák en een première van de componist Sergej Yevtushenko. Met het Orchestre Philharmonique de Liège soleerde ze in november 2014 het Tripelconcert van Beethoven.

Lidy speelde met gerenommeerde musici, zoals Paolo Giacometti, Maria João Pires, Charles Neidich, Pieter Wispelwey, Janine Jansen, Lorenzo Gatto, Nobuko Imai en Emmy Verhey. In kamermuziekverband trad ze op in New York (Sylff Chamber Music Seminar, Juilliard School), Italië (Chiesa di San Domenico, Recanati), Zwitserland (Ftan Festival) en Parijs (Archives Nationales, Maison de la Culture du Japon).

Afgelopen seizoen stond wederom een groot aantal recitals op het programma. Zo speelde zij in september 2015 in Madrid samen met pianiste Maria João Pires en violist Lorenzo Gatto een Beethovenprogramma. Ook was er een tournee met het Stolz Quartet en aantal concerten in Japan.

Hoogtepunten in 2016-17 zijn o.a. Haydn Celloconcert in C met Camerata Amsterdam, haar eindrecital bij Gary Hoffman in de Grand Chapelle in Brussel en concerten op het festival van Janine Jansen in Utrecht. Lidy bespeelt een Rocca cello die Anner Bijlsma haar ter beschikking heeft gesteld i.s.m. het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

www.lidyblijdorp.nl