20190414 Nesko van de Kaart o.l.v. Sander Teepen ft Floris Onstwedde 095.jpg

Jos Heutmekers

Musicus Jos Heutmekers begeeft zich op de grensvlakken van orkestrale, geïmproviseerde en elektronische muziek. Hij componeerde en arrangeerde voor diverse orkesten en ensembles, waaronder het Metropole Orkest en the Norwegian Radio Orchestra, hij was gastdirigent bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine en het Ricciotti Ensemble, en won Best Composition op het North Sea Jazz Festival in de Dutch Jazz Competition 2006.

Zijn composities worden gekenmerkt door een geestdriftige zoektocht naar meeslepende muzikale verhalen. Lyrische vergezichten en kleurrijke orkestraties worden verweven met avontuurlijke improvisatie concepten. Te midden van uitdagende klankvelden en spannende ritmes ontstaan pure melodieën.

Geïnspireerd door de ruimdenkende muziek scene in Oslo sijpelde langzaam maar zeker de Noorse mountain jazz zijn werk binnen, mede beïnvloed door het werk van zijn professors Helge Sunde (Ensemble Denada) en Geir Lysne (chef dirigent Nord Deutsche Rundfunk bigband).

Hij initieerde LUNAR orchestra, een internationaal ensemble bestaande uit gerenommeerde jazzmusici uit Duitsland, België en Nederland. Met onder andere; de Duitse saxofonist Claudius Valk (New German Jazz Award 2014), de Belgische trompettist Carlo Nardozza (Brussels Jazz Orchestra) en de Duitse pianist Hendrik Soll (Professor Hochschule für Musik und Tanz Köln).

Naast zijn werk als componist, arrangeur en dirigent is hij bevlogen in het ontwikkelen en uitvoeren van workshops; educatie projecten die jong en oud, amateurs en professionals verbinden.