20190414 Nesko van de Kaart o.l.v. Sander Teepen ft Floris Onstwedde 624.jpg

Niek KleinJan

De beste slagwerker die ik in jaren heb gehoord.’ (-) ‘Alles klinkt precies zoals hij het wil, wanneer hij het wil.’ – Jury Dutch Classical Talent 13|14

Niek KleinJan (Almelo, 1988) is een veelgevraagd solist in Nederland. Hij speelt regelmatig soloconcerten en recitals in o.a. festivals en concertreeksen in verschillende zalen zoals het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, Muziekgebouw Eindhoven, TivoliVredenburg Utrecht en De Oosterpoort in Groningen. Daarnaast werkt Niek regelmatig mee aan radio-en tv-opnames van o.a. Radio 4, de Vara, SaltoTV, de NTR en brava nl klassiek. Niek kreeg op 8-jarige leeftijd zijn eerste slagwerklessen. Tijdens zijn vwo-opleiding volgde hij de vooropleiding klassiek slagwerk en vanaf september 2007 tot 2011 studeerde hij de bachelor klassiek slagwerk aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, waar hij les kreeg van Jan Wissink, Jan Roel Hamersma, Martin Geessinck en Peter Prommel.

Deze studie heeft hij cum laude afgesloten in juni 2011. In juni 2013 sloot Niek zijn masterstudie in Zwolle cum laude met onderscheiding af. Tijdens zijn masterstudie studeerde hij in Brussel, Barcelona en een half jaar in Detmold (Duitsland), waar hij les kreeg van o.a. Peter Prommel, Sven Pollkötter en Fumito Nunoya. Niek heeft concerten gespeeld in o.a. Nederland, Zweden, China, Zwitserland, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Mexico, Peru, Verenigde Staten, Frankrijk, Letland, Estland, Luxemburg, België, Litouwen, Polen, Portugal, Rusland en Marokko. Hij heeft verschillende Nederlandse-, Europese en Wereldpremières gespeeld met werken van verschillende (buitenlandse) componisten en heeft  nauw samengewerkt met o.a. Jacob ter Veldhuis, Andrew Beall, Kaija Saariaho, Arnold Marinissen, John Luther Adams, Edgar Guzmán, Steve Reich, Wim Henderickx, Nick Zammuto, Philip Glass en vele anderen. In april 2011 kreeg Niek een onderscheiding van Jacob ter Veldhuis voor zijn vertolking van GRAB IT! en in juli 2011 heeft hij de ArtEZ Vriendenprijs in ontvangst mogen nemen. In 2015 is Niek genomineerd voor de award ‘Cultureel Ondernemer van het Jaar 2015’.

In 2013 is Niek samen met klarinettist Tom Wolfs gestart met ‘Duo Wolfs/KleinJan’: een jong, spontaan, origineel klarinet-slagwerk duo dat op geheel nieuwe wijze concerten speelt door zorgvuldig na te denken over het repertoire, de programmering en podiumpresentatie. De eerste vier concerten, waaronder één op het landgoed van Herman van Veen en in Koninklijk Theater Carré, zijn lovend ontvangen door het publiek. Het duo trad onlangs op in een live-uitzending van het programma ‘De Klassieken’ op Radio 4. In seizoen 2013-2014 was Niek finalist van het  prestigieuze en gerenommeerde Dutch Classical Talent concours, georganiseerd door Het Koninklijk Concertgebouw en Het Koninklijk Concertgebouworkest, waarmee hij in februari & maart 2014 een solotour door Nederland heeft gemaakt.

In de zomer van 2014 heeft Niek masterclasses gevolgd en concerten gegeven tijdens The Chosen Vale Percussion Seminar in de Verenigde Staten en concerten gegeven in New York, Washington en Boston. Hij heeft in deze periode samengespeeld met en masterclasses gekregen van o.a. Michael Burritt, Glen Velez, Colin Currie, Douglas Perkins, Greg Zuber, Tim Feeney, Cynthia Yeh en Matthew Duval. Ook heeft Niek meegewerkt aan de totstandkoming van de première van ‘Sila: The Breath ofthe World’ van John Luther Adams (Pulitzer Prize 2014). Tevens is Niek artistiek leider van De Canon van het Slagwerk (of: The Percussion Canon), het meest  omvangrijke mediaproject voor soloslagwerk ooit gerealiseerd. Niek legt de komende jaren de 50 grootste soloslagwerkstukken vast in hoogwaardige clips die op brava nl klassiek, brava hd tv, YouTube, SoundCloud, iTunes en Spotify te zien/horen zullen zijn.

In augustus 2013 en 2014 was Niek met zijn Canon veel te horen tijdens Het Grachtenfestival Amsterdam, zowel live op Radio 4 tijdens het programma Earbites als elke dag op het ponton voor Het Compagnietheater. In maart 2015 heeft Niek een tournee door Mexico gemaakt en masterclasses gegeven aan verschillende universiteiten in Mexico. In Querétaro heeft   hij twee nieuwe, speciaal voor hem geschreven, composities in wereldpremière gebracht in ‘Museo de la  Ciudad’. Masterclasses heeft hij gegeven aan studenten van Universidad de Guanajuato, Universidad de Xalapa en Universidad Nacional Autónoma de Mexico in Mexico-City. De bezoeken aan de universiteiten heeft  Niek afgesloten met een solorecital in de concertzaal van elke universiteit.

In juli en augustus 2015 is Niek afgereisd naar Lima, Peru waar hij concerten en masterclasses gegeven heeft tijdens het ‘VII Encuentro Internacional de Percusión’ van het Conservatorio Nacional de Música in Lima. Niek is een Adams artiest.

adams

www.niekkleinjan.com